Tuesday, March 7, 2017

Mengapa Perlu Memilih Khidmat Dari Saya?Mengapa Perlu Memilih Khidmat Dari Saya?

1. urusan nikah dibuat dlm pejabat majlis agama islam, bkn di rmh kadi, masjid, hotel, kedai mkn, dll. antara ciri2 nikah sindiket adalah pernikahan trsebut selalunya dibuat di tempat2 awam seperti yg dinyatakan.

2. kadi/jurunikah dilantik oleh Mufti Thailand dan didaftarkan dgn pejabat majlis agama di Malaysia. kadi/jurunikah tersebut ditauliahkan sbg wali hakim dan dokumen nikah adalah sah serta diiktiraf oleh kerajaan Malaysia.

3.  urusan nikah hanya dlm 1 jam kerana sy akan membuat temujanji awal. psgn tidak perlu bermalam di Thailand dan pintu sempadan di Perak adalah yg paling hampir jika dibandingkan dgn pintu sempadan di negeri2 lain.

4. sy hanya akan membawa 1 psgn bg setiap perjalanan dgn kereta sy sendiri  bg menjaga privacy psgn terbabit, tidak seperti pihak lain yg membawa psgn secara berkumpulan dgn van. sy tidak pernah membawa psgn secara berkumpulan atau beramai2 kerana tidak semua psgn mahu identiti mereka didedahkan kpd umum.

5sy sendiri akan membawa psgn berurusan, bkn melantik individu lain atau pihak ke3 utk membawa psgn berurusan di thailand. kebanyakan pihak lain yg menawarkan khidmat yg sama hanya mengambil komisen dan akan ada individu lain yg menjemput psgn di pintu sempadan.

6. psgn akan menerima 4 dokumen nikah, iaitu 1 sijil nikah yg asli selepas akad dan 3 dokumen pengesahan nikah yg akan sy POSLAJU dlm masa 7hari. psgn tidak perlu ke Thailand semula kerana sy akan menguruskan bg pihak psgn.

7. pihak konsulat Malaysia yang sering membuat lawatan ke pejabat agama wilayah Yala mengiktiraf pernikahan yg dibuat dan mengakui bahawa pejabat agama di wilayah Yala memperhalusi setiap urusan secara terperinci.

8. kawasan Betong adalah aman dan pintu imigresen di sini tidak sibuk. setiap hari bandar Betong penuh dgn kenderaan dr Malaysia, lagipun pejabat agama hanya terletak 5km dr kompleks imigresen Malaysia.

9. sudah lbh 500 psgn telah sy bw berurusan di wilayah Yala sejak dr tahun 2009. jika pernikahan ini tidak sah sudah pasti sy tidak mampu bertahan utk 1 tempoh yg lama sebegini.

10. jika ada keperluan, saksi nikah yg terdiri drpd pegawai majlis agama wilayah Yala sedia dtg ke Malaysia bg membantu urusan pendaftaran nikah psgn. mereka ini dikenali rapat oleh pihak majlis agama dan mahkamah syariah di Malaysia.

11. psgn boleh membawa rakan atau wali/ahli keluarga utk turut serta semasa urusan di pejabat agama wilayah Yala tanpa melibatkan sebarang bayaran tambahan. kebanyakan pihak lain tidak membenarkan psgn membawa rakan kerana mereka membawa psgn secara berkumpulan jd ruang yg ada dlm van akan digunakan sepenuhnya.

12. sy tidak pernah menggunakan kamera serta video kamera milik sendiri dan peralatan tersebut perlu dibawa oleh psgn utk menjaga privacy psgn terbabit. jd tidak akan ada gambar atau video yg akan didedahkan kepada umum. tidak seperti pihak lain yg menggunakan kamera sendiri dan byk kali gambar didedahkan di internet tanpa kebenaran psgn terbabit.

13. pelamin juga ada disediakan di pejabat agama wilayah Yala bg psgn yg mahu bergambar. psgn hanya perlu membawa persalinan dan tiada bayaran tambahan dikenakan.

14. pejabat agama wilayah Yala beroperasi setiap hari termasuk sabtu dan ahad antara 10am hingga 4pm. psgn boleh membuat temujanji pd hari jumaat, sabtu dan ahad jika ada halangan utk berurusan dlm hari bekerja.

15. bg psgn yg menetap di Perlis, Kedah, Kelantan dan Hulu Perak tidak perlu memohon pasport antarabangsa. cukup hanya dgn memohon Pas Sempadan di pejabat imigresen dlm 4 negeri tersebut.

16. kadar bayaran yang ditawarkan adalah tetap, tanpa sebarang kos terselindung/tersembunyi yang lain-lain. ada pihak lain yang mengenakan kadar bayaran tambahan apabila pasangan berada di Thailand.

17. insyaallah akan ada penyelesaian bg setiap masalah yg dihadapi oleh psgn selagi ia tidak melanggar hukum syarak. sy sentiasa memberikan penerangan terperinci, tips, cara2 serta kaedah kpd psgn yg mempunyai masalah.

Bagaimana pula jika saya di tipu?

insyaallah cik, sy tidak mempunyai sebarang niat utk menipu. lgpn sy sudah lama berurusniaga di dalam internet dan cik boleh semak positif rating yg diberikan oleh pihak2 yg pernah berurusan dgn sy di lelong.com.my (userid elmyda) dan mudah.my (atas nama mohd helmi). sy sudah berurus niaga sejak thn 2002 dgn transaksi jual beli dr jumlah RM10 hingga ke jumlah lebih RM5000 melalui lelong.com.my bg setiap transaksi. cik boleh check positif rating yg diberikan oleh sellers dan buyers yg pernah berurusan dgn sy (http://www.lelong.com.my/Auc/Feedback/UserRating.asp?UserID=elmyda@1) sejak thn 2002. takkan lah semata2 dgn jumlah RM200 sy sanggup merisikokan reputasi yg telah sy bina selama ini? cik boleh juga dtg ke Kuala Kangsar, Perak utk berjumpa dgn sy bg mendapatkan kepastian dan penjelasan yg lbh lanjut.


Saya masih ragu2 la dengan perkhidmatan en ni..boleh tak tunjukkan bukti sekurang2nya gambar Kadi di sana dan gambar pejabat majlis agama Betong@Yala tersebut..

maaf cik, tiada apa lg yg boleh sy berikan utk menyakinkan cik. cik boleh perolehi gambar dgn mudah di dlm internet. jika sy berikan ia masih tidak boleh menghilangkan sebarang keraguan. jika sy berikan salinan sijil nikah pn tetap cik masih boleh pertikaikan ia bkn dokumen asli. jika cik perlukan no i/c sy pn sy boleh berikan tapi seperti sy nyatakan ia masih blm dpt menghilangkan segala keraguan.

apa yg boleh cik lakukan hanyalah dgn bertawakkal. ataupun jika cik tidak ada apa2 halangan cik boleh berjumpa dgn sy di Kuala Kangsar, Perak dulu. kita boleh berbincang dgn lebih lanjut, face by face dan jika cik setuju utk teruskan br diserahkan deposit by hand pd sy.

insyaallah setakat ini sy tidak mempunyai sebarang niat utk menipu dan sudah lebih 500 psgn sy bawa berurusan di pejabat agama tersebut sejak dari tahun 2009. psgn yg pernah sy bawa adalah terdiri dr org biasa hinggakan ke pengurus bank serta CEO bank di Malaysia. Dato' serta pegawai2 atasan di Malaysia juga byk berurusan dgn sy. tkkn lah sy perlu berikan maklumat mereka utk menyakinkan psgn lain yg nk berurusan? sy amat mementingkan privacy psgn yg berurusan melalui sy.

sy ada nyatakan juga dlm ruangan FAQ ini bahawa sy adalah verified dan lelong webstore user di Lelong.com.my sejak tahun 2002. setiap verified seller dan webstore user perlu berikan dokumen2 pengenalan diri kpd pihak pengurusan sblm kami boleh berurusniaga. ada feedback rating yg diberikan oleh pembeli dan penjual yg pernah berurusan dgn sy dgn transaksi dr jumlah rm10 hingga ke jumlah melebihi rm5000 bg setiap transaksi. begitu juga dgn urusan di Mudah.my. tkkn lah sy mahu merosakkan reputasi tersebut semata2 jumlah wang yg kecil begini?

maaf lg sekali krn sy tk dpt memberikan gambaran yg lebih jelas. sy tidak pernah mengambil gambar menggunakan kamera sendiri utk menjaga privacy psgn. sy sarankan semua psgn membawa kamera sendiri bg mengelakkan sebarang masalah di kemudian hari.

jika cik mempunyai kesempatan diharap cik dpt menghubungi sy di handphone no +6 017-595 5633 utk dptkan gambaran yg lebih jelas. insyaallah sy akan cuba menyakinkan cik serta psgn sblm membuat sebarang keputusan.


Sila email ke elmyda@gmail.com atau call sy di hp no +6 017-595 5633 untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai khidmat yang ditawarkan.